Cierpisz na celiakię i z tego powodu musisz bezustannie się ograniczać? Od momentu, w którym dowiedziałeś się o swojej chorobie, nie miałeś w ustach nawet małego kawałka pizzy, a tak bardzo do niej tęsknisz, że ten włoski specjał zaczął ci się nawet śnić po nocach? Jeżeli nie jesz go tylko ze względu na swoją nietolerancję glutenu, pamiętaj, że zawsze możesz przygotować taką pizzę, która nie wpłynie negatywnie na stan twojego zdrowia. Będzie to po prostu pizza bezglutenowa.
Pizza bezglutenowa – składniki
Na samym początku przygotuj sobie wszystkie składniki, z których utworzysz bezglutenowe ciasto na pizzę. Wykonasz je z:
- bezglutenowej mąki (około jednej szklanki)
- przegotowanej wody (ok. 250 ml)
- drożdży (10 g)
- soli
- łyżki oliwy z oliwek
- łyżki oleju roślinnego (doskonały będzie ten kokosowy)
Mąkę rozrób w wodzie i do masy dodaj całe drożdże, sól oraz oliwę z oliwek. Olej kokosowy rozpuść w małym garnuszku i dołącz do pozostałych składników. Mieszaj ciasto przez kilka minut i gdy będzie już gotowe, uformuj z niego większą kulkę, umieść w misce, przykryj i odstaw na dwie godziny. Następnie musisz już tylko je upiec.
A co w przypadku, gdy nie mam czasu piec lub nie potrafię?
Zmagasz się z problemem nieustannego braku czasu i przez to przygotowanie takiej pizzy bezglutenowej jest w twoim przypadku zupełnie niemożliwe? Sprawdź koniecznie menu otaczających cię lokali gastronomicznych, bo może się okazać, że niejedna pizzeria zaoferuje ci już dania dla osób chorujących na celiakię. Coraz więcej ludzi dorosłych czy nawet dzieci dowiaduje się bowiem o swojej nietolerancji na gluten. Taka informacja wiąże się u nich z automatyczną rezygnacją ze spożywania glutenowych przysmaków. A jako że pizzerie nie chcą tracić swoich klientów, zaczynają przygotowywać dla nich pizze na spodach bezglutenowych. Dziś dostaniesz je w naprawdę wielu miejscach!
Restauracje z daniami bezglutenowymi
Jedzenie na dowóz nie musi być złe dla twojego zdrowia. Jeśli nie chcesz przez nie zaburzyć stanu swojego organizmu, a cierpisz na celiakię, dowiaduj się po prostu, czy wybrane restauracje dodają do swoich dań składniki zawierające gluten.